Різдвяний піст 2023 за новим календарем: дата, чого дотримуватись та що їсти

Різдвяний піст 2023 за новим календарем / Колаж Главред, фото flickr (Daniel Foster, Bart Heird)

Залежно від того, коли ви святкуєте Різдво, тоді і розпочинайте Пилипівку.

Різдвяний піст 2023 — це особливий час у християнському календарі, який є важливим періодом духовного очищення та підготовки до великого свята Різдва Христового. Главред розповідає, коли цьогоріч святкуємо піст та що під час нього не можна робити.

Коли Різдвяний піст 2023 за новим календарем

Різдвяний піст 2023 року, відомий також як Пилипівський, є важливим періодом у християнській традиції, зокрема у православній та деяких греко-католицьких церквах. Він починається 15 листопада, у день святого апостола Пилипа, і триває до 24 грудня, напередодні Різдва.

Деякі українці продовжуватимуть святкувати Різдво за старим стилем 7 січня. У цьому випадку вони мають дотримуватися Різдвяного посту з 28 листопада 2023 року до 6 січня 2024 року.

Останній день перед початком посту, коли ще можна вживати м'ясні та молочні продукти, у православній традиції називається передпістям. Передпістя до Різдвяного посту за новим стилем відзначається 14 листопада, а за старим стилем - 27 листопада.

Різдвяний піст 2023: традиції та заборони

Правила Різдвяного посту 2023 мають важливе значення для духовного життя віруючих. Хоча деталі можуть відрізнятися залежно від церковних традицій, основні аспекти залишаються загальними:

Ці правила не лише спрямовані на фізичне утримання, але й мають за мету допомогти віруючим зосередитися на внутрішньому духовному житті, підготувавши їхні серця до святкування Різдва.

Хто може не дотримуватись посту

Існують певні категорії людей, яким церква зазвичай дозволяє не дотримуватися строгих правил посту:

Важливо пам'ятати, що будь-які винятки з правил посту краще обговорювати зі священиком або духовним наставником, оскільки вони зможуть дати відповідні рекомендації, виходячи з конкретних обставин та потреб людини.

Більше про свята:

Новини заразКонтакти