Коли Вознесіння Господнє 2022: дата, традиції і заборони дня

Вознесіння Господнє 2022 / depositphotos.com

Чому в цей день не можна плювати на дорогу і чим пригощати рідних - читайте в матеріалі Главреда.

Вознесіння Господнє православна церква відзначає на 40-й день після свята Великодня. У 2022 році церква відзначає Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа 2 червня. Православна церква західного обряду святкує Вознесіння 26 травня.

Це свято входить в число дванадцяти важливих двунадесятих церковних дат. Напередодні свята в церквах проходять служби і востаннє звучать великодні співи. На наступний день після Всеношної читають Євангеліє від Марка з описом сходження Христа на небо.

Вознесіння Господнє 2022 - традиції

У народі цей день ознаменовував перехід весни в літо. Ставало жарко і літо вступало в свої права. Господині пекли пироги з начинкою із зеленої цибулі, а також особливі коржі з сімома перекладинами за кількістю небес апокаліпсису. Їх освячували в церкві і несли як частування родичам.

Цього року Вознесіння Господнє випадає на четвер. У їжу можна вживати будь-які продукти. Немає особливих строгих обмежень і на роботу, можна займатися домашніми обов'язками.

Читайте такожКоли Трійця 2022 в Україні: дата, традиції дня, вихідний

Згідно з повір'ями, вмившись росою на Вознесіння, дівчина приверне в своє життя любов і вдало вийде заміж. Якщо хворому дати випити роси, одужання настане швидше.

Що не можна робити на Вознесіння Господнє

Молитва на Вознесіння Господнє

Боже, Твій син сьогодні на очах апостолів вознісся на небо. Зроби, щоб ми, згідно обітниці, удостоїлися його присутності з нами на землі і життя вічного з Ним в небі. Який з тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь.

Читайте також:

Автор: Олена Стронг
Новини заразКонтакти