Експерт пояснив, чому в Україні дорожчають ціни на продукти

Експерт пояснив, чому в Україні дорожчають ціни на продукти

Держава повинна працювати над політикою, що попереджає різке зростання цін на продукти харчування, вважає Ігор Полховський.

Подорожчання продуктів в Україні відбувається через сезонні фактори, монополістську політику великих мереж супермаркетів і непродуману стратегію влади щодо цього питання. Головною проблемою є відсутність бажання у держави контролювати ситуацію зі зростанням цін, заявив в ефірі телеканалу Україна 24 економіст Ігор Полховський.

За його словами, подорожчання овочів у зимовий період - закономірне явище, а зростання цін на інші продукти пов'язане з панівним становищем торгівельних мереж і відсутністю належного контролю над цими процесами з боку держави.

"Овочі, фрукти влітку дешевше, взимку дорожче. Але все інше –крупи, борошно, м'ясо, яйця – це вже проблема, яка стосується держави. Це монополізм продавців, виробників, слабкість контролюючих органів, таких як АМКУ", - пояснив Полховський.Читати такожСтало відомо, коли в Україні подорожчає хліб

Експерт акцентував увагу на тому, що владі на державному рівні слід проводити політику, яка повинна запобігати різкому зростанню цін. Однак наразі профільні відомства це питання ігнорують.

"Держава повинна знати, скільки країна споживає гречки, картоплі, борошна так, щоб було добре за існуючих цін. Якщо ми бачимо, що навесні було посаджено картоплі менше, то ми можемо спрогнозувати, що восени ціна на неї зросте. Потрібно змушувати виробника заздалегідь формувати резервний фонд для того, щоб не було дефіциту. Мінагрополітики ці функції не виконує", - підкреслив Ігор Полховський.

Ціни на продукти - новини

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти