Чому українські монети можуть знову називатися «шагами» і як це пов'язано з нашою багатовіковою історією

Проєкт «Реальна історія» від продюсера 1+1 media Акіма Галімова на однойменному YouTube-каналі продовжує відкривати правду про українське минуле та розвінчувати російські міфи.

Національний банк України нещодавно ініціював пропозицію щодо перейменування наших копійок на «шаги» — назву, яка викликала жваві дискусії серед громадян. Але чому саме шаги? У новому епізоді проєкту Акім Галімов особисто запитує голову Національного банку України Андрія Пишного, чим обумовлене таке рішення та які наслідки воно несе для нашої держави. А спільно з Андрієм Бойко-Гагаріним, доктором історичних наук і старшим зберігачем музейної колекції Національного банку України, досліджує історичний шлях грошей на українських територіях — від перших монет у VI-VII до н.е до сучасної гривні.

Епізод підіймає важливі історичні етапи:

Перші гроші на території України: які з’являються майже одночасно з їх появою у світі, завдяки грецьким містам-полісам, а величезна кількість римських та арабських монет, знайдених археологами на українських землях, доводить, що наші предки були активними учасниками міжнародної торгівлі.

Гроші в Київській Русі та поява гривні: VIII-IX століттях Київ був потужним фінансовим і торговим центром, що підтверджують численні знахідки монет з Європи та навіть Арабського халіфату. Наші предки одними з перших винайшли грошовий знак більшого номіналу – гривню.

Поява перших шагів: у Середньовіччі наші предки запроваджують шаг, як одиницю лічби, переводячи в них інші монети, яких було багато завдяки активній торгівлі з Західною Європою.

Економічна експансія москви: грошова система московії бере свій початок від Золотоординської, про це свідчить навіть етимологія слова «дєнгі», що походить від ординської валюти данг або теньга. Але навіть після московської окупації український термін «шаг» залишається у вжитку.

Перші монети Незалежної України: Михайло Грушевський ввів у обіг УНР гривню та шаг, щоправда, через технічні труднощі останні друкували на папері й вони були схожі на марки. У 1996 році Національний банк відродив національну валюту з історичною назвою «гривня». Проте назва «копійка» залишилась.

В межах епізоду Акім Галімов провів інтерв’ю з головою Національного банку України Андрієм Пишним, який зробив низку важливих заяв в контексті пропозиції про зміну назви «копійка» на «шаг»:

«Жодних витрат з державного бюджету реалізація нашої ініціативи щодо повернення українській розмінній монеті, української питомої назви шаг не потребує. Це відбуватиметься в процесі поступової заміни тих монет, які ми вилучаємо внаслідок їхньої зношеності й карбуємо на заміну нові».

Також він наголосив на культурному значенні цього кроку:

«Дуже хотілося, щоб ця монета, потрапивши в руки до якогось хлопчини, стала такою, знаєте, причиною його розмови з батьком: тату, розкажи, хочу дізнатися більше. Погуглити, побачити ваш випуск, щось почитати, дізнатися історію про УНР, дізнатися історію про Гетьманщину. Зрозуміти, що гривня — вона княжого роду, а шаг — гетьманського роду».

Нагадаємо, проєкт «Реальна історія» від продюсера 1+1 media, автора низки документальних проєктів, Акіма Галімова, має на меті протидіяти російській пропаганді, яка викривляє реальну історію України, розвінчувати міфи та відкривати українцям справжні факти про наше минуле.

Новини заразКонтакти