Переговорний процес по Донбасу топчеться на місці

8 грудня 2020, 06:55оновлено 18 жовтня 2023, 13:51
Блокування з боку Росії триває.
Боєць ЗСУ
Вирішення конфлікту на Донбасі блокується Росією

Військово-політична ситуація на Донбасі - на межі між перемир'ям і поверненням до війни малої інтенсивності.

Переговорна ситуація в листопаді розвивалася дуже неоднозначно.

ТКГ збиралася в режимі відеоконференції тричі (10-11 листопада, позачергове засідання – 19 листопада, 24-25 листопада). В ході цих засідань російська делегація знову стала використовувати тактику блокування, шантажу і скандалів. Українська сторона, як і було погоджено раніше, підготувала відкриття двох нових пунктів КПВВ (контрольних пунктів в'їзду-виїзду) в Луганській області, але сепаратисти відмовилися відкривати їх зі свого боку, тим самим зірвавши виконання рішення ТКГ. Українська делегація в черговий раз представила уточнені списки на обмін, але у відповідь російська сторона стала вимагати від України попередніх односторонніх поступок по фактичному амністуванню раніше звільнених осіб. Тим самим був заблокований подальший обмін полоненими і затриманими особами.

відео дня

читайте такожІлюзії щодо Донбасу слідом за Куч*ою втратив і КравчукРосія і сепаратисти також фактично заблокували роботу підгрупи з безпеки, хоча в листопаді неодноразово фіксувалися порушення режиму припинення вогню та інших умов Угоди про перемир'я, досягнутого 22 липня 2020 р.

Таким чином, при формальному продовженні переговорного процесу, Росія, по суті, знову блокує досягнення конкретних домовленостей щодо виконання рішень Паризького саміту лідерів країн "нормандського формату".

Військово-політична ситуація в зоні конфлікту на Донбасі в листопаді мала тенденцію до деякого погіршення. У листопаді не було жодного дня без порушень режиму припинення вогню. В обстрілі, крім стрілецької зброї, в тому числі великокаліберної, знову стали використовуватися гранатомети і міномети калібру 82 і 120 мм., епізодично поновлювалися снайперські обстріли, в результаті чого загинув один український військовослужбовець. Ще п'ять українських бійців були поранені в листопаді. Все частіше українські військові змушені відкривати вогонь у відповідь для припинення провокацій проросійських бойовиків.

Серед типових порушень Угоди про перемир'я, крім порушень режиму припинення вогню, - використання безпілотників і дистанційне мінування позицій наших військ із застосуванням заборонених міни ПОМ-2.

Фактично військова ситуація на Донбасі опинилася на межі між перемир'ям і поверненням до війни малої інтенсивності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти