Як тарифний бунт перетворює Зеленського на Ющенка

12 січня 2021, 06:55
Нинішні протести – традиційна українська політична метушня, де невдоволення народу використовується окремими персонами для вибивання преференцій для себе.
Полтава протести тарифи
Тарифні бунти по всій Україні – це технологія / Реальні Лубни

Хвиля тарифних протестів – це технологія, покликана призвести до дострокових парламентських виборів в Україні. І, судячи з того, що в основному ці бунти розгорнулися на сході – в Харківській і Миколаївській областях, а також в Краматорську, стоять за нею медведчуківці. Схоже, ОПЗЖ намагається "осідлати" протест і ще більше розхитати ситуацію, тому що ця політична сила, як жодна інша, зацікавлена у дострокових виборах Ради.

Враховуючи, що дострокові парламентські вибори в другій половині 2021 року цілком можливі, в цьому контексті є сенс проштовхувати саме тему тарифів: їх постійне зростання дуже погано пояснюється владою народу, в результаті чого в суспільстві наростає величезне невдоволення. Як і в історії з протестами ФОПів, політичні сили поступово починають заходити в тему підвищення тарифів і експлуатувати її.

читайте такожКого призначать винним за тарифний удар по українцямЧерез те, що в основному на ці тарифні протести виходили люди похилого віку, складно повірити, що акції стихійні, що пенсіонери самоорганізувалися і єдиним поривом вийшли на протест. Тим більше, в таких містах як Краматорськ або міста Харківської області. Ця частина населення не тяжіє до подібних форм протесту.

відео дня

Крім того, нескладно помітити, що тема тарифів і протестів активно розганяється певними телеканалами і Youtube-каналами. Навіть дивлячись тільки на це, не залишається жодних сумнівів, що ОПЗЖ експлуатує дану тему.

Мета – дострокові вибори Ради. Якщо для "зелених" дострокові парламентські вибори однозначно призведуть до втрати сьогоднішніх позицій, то ОПЗЖ, Батьківщині і За майбутнє вони – вигідні, оскільки в підсумку зруйнується монобільшість "слуг", а Зеленський опиниться в більшій залежності від олігархів і різних політичних сил, які пройдуть до Ради. Таким чином, повторюється ситуація з Ющенком 2007 року, коли після перевиборів Наша Україна отримала близько 12% підтримки, і їй довелося виступати в якості молодшого партнера в уряді з Батьківщиною.

Тому зараз всі вищеназвані гравці намагаються вибудувати таку конфігурацію і розхитувати ситуацію так, щоб дострокові вибори Ради стали неминучими.

До речі, Батьківщині зараз важливо закріпити той результат, який у неї є, адже у Юлі добре розуміють: якщо парламентські вибори пройдуть згідно зі штатним розкладом, то Батьківщина може просто не пролізти в Раду.

Однак не тільки дострокові вибори Ради можуть зупинити протести. Якщо відбудеться зміна уряду, то ті, хто керує тарифними протестами, можуть зняти напруження. Але – лише тимчасово: адже сама проблема нікуди не дінеться – нікуди ж не подінуться інтереси Ахметова, Фірташа, облгазів, а саме вони є головними вигодоотримувачами від усієї цієї тарифної історії.

читайте такожЧому в Україні розростаються "тарифні майдани" і чим вони закінчатьсяСловом, іде традиційна українська політична метушня, де невдоволення народу в умовах падаючої легітимності президента і його політичної сили використовується окремими політичними гравцями для того, щоб вибити для себе чергові преференції. І, якщо народ зарядять грошима і медійно, то тарифні бунти можуть початися в будь-якому регіоні України. Однак через те, що у нас до 24 січня локдаун, це накладає певні обмеження, які влада може використовувати, щоб гасити протест. Тому не думаю, що за січень ситуація сильно радикалізується. Швидше, ситуація загостриться ближче до моменту запуску ВРУ, коли можна буде приймати кадрові рішення щодо перестановок у Кабміні, а також рішення щодо сфери ЖКГ.

Поки що відбувається попереднє розхитування ситуації в країні, завдання якого – прокласти курс до дострокових парламентських виборів або зміни уряду.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти