StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому я сильно пітнію: про що намагається сказати ваше тіло

17 червня 2021, 23:31
Занадто сильне або недостатнє потовиділення може бути проблемою.
1623954461-7734.jpg
Люди можуть збентежити спітнілі долоні, ступні та мокрі мокрі обличчя / Pixabay

Потовиділення-це нормально, якщо вам жарко або ви займаєтеся спортом, але деякі люди можуть сильно потіти, якщо потіють, коли їх тілу не потрібно остигати.

"Ми потіємо, тому що наша вегетативна нервова система( ВНС), яка регулює ключові процеси в організмі, посилає повідомлення потових залоз, щоб виробляти піт", - пояснив доктор Адам Фрідманн, дерматолог-консультант в Британській клініці.

"Потовиділення допомагає контролювати температуру тіла, охолоджуючи нас за рахунок випаровування. У людей, які потіють більше, може бути, що їх ВНС посилає сильніші сигнали потовиділення. Вони також можуть виділяти більше поту з потових залоз, пише Express.co.uk.

відео дня

читайте такожПіт і запах: як доглядати за тілом в жарку погоду

Занадто сильне або недостатнє потовиділення може бути проблемою. Перші можуть викликати серйозний психологічний стрес і збентеження, а в крайніх випадках одяг може швидко промокнути. Людей можуть збентежити спітнілі долоні, ступні і мокрі мокрі обличчя.

За словами доктора, потрібно перевірити наявність гормональних проблем, таких як підвищена або знижена функція щитовидної залози. Це часта причина потовиділення.

При тривалому гіпергідрозі це зазвичай генетична проблема, від якої немає простого лікування. Захворювання щитовидної залози, гормональні проблеми та деякі ліки, такі як антидепресанти, також можуть викликати гіпергідроз. Однак є кілька дуже хороших методів боротьби з цим.

Чи може колір і запах вашого поту сигналізувати про проблему зі здоров'ям?

За словами доктора Фрідманна, піт може іноді змінювати колір в результаті прийому різних ліків, таких як рифампіцин.

"Від цього піт може стати яскраво-помаранчевим", - порадив він.

Часто при потовиділенні можна виключити проковтнуті речовини, включаючи ліки і деякі продукти харчування, такі як перець чилі, каррі і т. д.

Він додав:"деякі проблеми зі здоров'ям, такі як термінальна стадія захворювання печінки, виділяють незвичайний аромат від шкіри, який, ймовірно, передається через піт".

Вікторія Уайтлі з клініки Уайтлі розкрила деякі істини і міфи про потовиділення.

Як дізнатися, що у вас гіпергідроз або "нормальне" потовиділення?

Гіпергідроз може вражати чоловіків і жінок будь-якого віку. За словами Уайтлі, це часто видно через краплі поту, що утворюються на шкірі, або через вологі плями на одязі.

Вона продовжувала: "це відносно звичайна проблема - вважається, що вона зачіпає кожну третю людину з 100. Захворювання може розвинутися в будь-якому віці, хоча зазвичай починається в дитинстві. Також часто помилково вважають, що гіпергідроз є проблемою тільки в теплі літні місяці, і багато хто дивується, дізнавшись, що надмірне потовиділення може виникати в будь-який час року, в тому числі взимку.

Чому ми потіємо, коли перебуваємо в стресі? Чи відрізняється піт при стресі від поту, пов'язаного з вправами або температурою?

"Взагалі кажучи, швидкість, з якою ми потіємо, залежить від температури нашого тіла, тому чим гаряче ми стаємо, тим більша ймовірність, що ми потіємо", - сказав Уайтлі. "Тому не дивно, що ми спітніли, коли займалися спортом або перебували в теплому кліматі.

Тим не менш, ще одним ключовим фактором надмірного потовиділення є ситуації, коли ми відчуваємо емоційний або тривожний стан, наприклад, коли у нас потіють долоні під час співбесіди. У цих випадках найчастіше активуються наші гормони стресу, які викликають посилення потовиділення еккрінних залоз, а не тільки підвищення температури тіла, що викликає пітливість людини.

Чи впливає наша дієта на те, скільки ми потіємо?

"Є кілька причин, через які ми можемо потіти під час їжі", - сказав Уайтлі. "Гаряча їжа, гаряча по температурі або гостра зі спеціями, може змусити нас потіти. У кишечнику міститься багато гормонів, і різні продукти можуть викликати безліч різних реакцій, в тому числі потовиділення. Їжа, яка стимулює вивільнення інсуліну, або велика кількість швидко з'їденої їжі також можуть викликати у людей піт. Однак те, що змушує потіти одну людину, не обов'язково змушує потіти когось іншого-такі харчові реакції можуть бути дуже індивідуальними.

"Похмільне потовиділення-це комбінація декількох процесів, які залежать від конкретної ситуації. Етанол (алкоголь) - це отрута, і надмірна його кількість змушує печінку турбуватися.

Крім того, етанол містить багато калорій, що часто робить людей більш активними, а похмілля означає, що у людей часто буває низький рівень цукру в крові, саме тоді, коли печінка завантажена і не може виробляти і виділяти новий цукор. Крім того, етанол діє як сечогінний засіб, тому люди часто лягають спати зневодненими - тільки для того, щоб прокинутися і перепити, щоб компенсувати це.

Чи є причина локального потовиділення

За словами Уайтлі, при повторному зростанні нервових волокон після операції в рідкісних випадках можуть виникнути захворювання. "Однак здебільшого це дуже індивідуально, і різні люди потіють з різних областей більше, ніж інші. Для цього немає чіткої медичної причини".

Коли пітливість є ознакою хвороби або того, що ви, можливо, чимось захворіли? На що слід звернути увагу?

Якщо ваше потовиділення впливає на вашу повсякденну роботу і особисте життя, а також впливає на вашу самооцінку або впевненість в собі, то завжди варто заручитися підтримкою вашого терапевта, який може направити вас для подальшого обстеження або лікування.

Вона додала, що якщо ви відчуваєте будь-які з перерахованих нижче симптомів під час надмірного потовиділення, зверніться за допомогою до кваліфікованого терапевта, який може розслідувати це питання додатково:

  • це триває не менше шести місяців
  • вет заважає вам займатися повсякденними справами
  • це відбувається не рідше одного разу на тиждень
  • це відбувається вночі (у вас нічна пітливість)
  • у вас є сімейна історія надмірного потовиділення
  • ви приймаєте ліки від іншого захворювання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти