StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Деякі дієти можуть викликати діабет - вчені

28 квітня 2021, 19:58
Вони знижують кількість кишкових бактерій.
Середземноморська_дієта
Такий раціон може викликати рак / Pixabay

Оброблені дієти з низьким вмістом клітковини можуть спочатку знизити захворюваність інфекційними захворюваннями харчового походження, такими як інфекції E. coli, але також можуть збільшити частоту захворювань, що характеризуються хронічною інфекцією низького ступеня і запаленнями, такими як діабет.

Про це повідомили дослідники Інституту біомедичних наук державного університету Джорджії, пише Eurekalert.

У цьому дослідженні використовувалися миші, щоб вивчити, як перехід від зернової дієти до дієти західного стилю з високим ступенем переробки і високим вмістом жирів впливає на зараження патогеном Citrobacter rodentium, який нагадує інфекції Escherichia coli (E. coli) у людей.

читайте такожЛікарі розповіли, як дієта впливає на імунітет

Кишкова мікробіота, мікроорганізми, що живуть в кишечнику, забезпечують ряд переваг, таких як захист господаря від зараження бактеріальними патогенами. На ці мікроорганізми впливають різні фактори навколишнього середовища, особливо дієта, і вони в значній мірі залежать від складних вуглеводів, таких як клітковина.

У дієті західного стилю, яка містить велику кількість оброблених харчових продуктів, червоного м'яса, жирних молочних продуктів, продуктів з високим вмістом цукру і попередньо розфасованих продуктів, не вистачає клітковини, яка необхідна для підтримки мікробіоти кишечника.

Вважається, що зміни в харчових звичках, особливо недолік клітковини, сприяли збільшенню поширеності хронічних запальних захворювань, таких як запальне захворювання кишечника, метаболічний синдром і рак.

У цьому дослідженні дослідники виявили, що перехід мишей зі стандартного корму для гризунів на основі злаків на дієту західного типу з високим вмістом жирів і низьким вмістом клітковини призвело до швидкого скорочення кількості кишкових бактерій.

Миші, які отримували дієту за західним зразком, часто не могли позбутися збудника Citrobacter rodentium з товстої кишки. Вони також були схильні до розвитку хронічної інфекції при повторному зараженні цим патогеном.

Дослідники дійшли висновку, що дієта в західному стилі знижує кількість кишкових бактерій і сприяє проникненню мікробіоти в кишечник, потенційно впливаючи на готовність імунної системи і захист організму від патогенних бактерій.

"Ми помітили, що годування мишей дієтою в західному стилі, а не стандартною їжею на основі зерна гризунів, змінило динаміку зараження Citrobacter, зменшивши початкову колонізацію і запалення, що було дивно. Однак у мишей, які споживають дієту в західному стилі, часто розвивалися стійкі інфекція, яка була пов'язана із запаленням слабкого ступеня і інсулінорезистентністю", - сказав доктор Ендрю Гевірц, старший співавтор дослідження і професор Інституту біомедичних наук.

"Ці дослідження демонструють можливість зміни мікробіоти та їх метаболітів за допомогою дієти, щоб вплинути на перебіг і наслідки інфекції після контакту з кишковим патогеном", - говорить він.

"Ми припускаємо, що зміна мікробіоти кишечника за допомогою поживних речовин, які сприяють розвитку корисних бактерій, які перевершують патогенні мікроорганізми, може бути засобом широкого зміцнення здоров'я", - сказав доктор Цзюнь Цзоу, старший співавтор дослідження і доцент Інституту біомедичних наук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти