StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Комбуча: в чому її небезпека і як її вживати правильно

19 квітня 2021, 21:18
Чайний гриб можна зробити вдома самому.
1618854491-8029.jpg
Комбуча-це ферментований напій з чаю / Pixabay

Чайний гриб може бути корисний для здоров'я завдяки містяться в ньому корисним бактеріям. Але вживання неправильного виду чайного гриба або занадто великої його кількості може викликати шкідливі побічні ефекти.

Комбуча - це пробіотичний напій, приготований з чаю і цукру, іноді разом з іншими інгредієнтами. Комбуча може мати деякі можливі переваги для здоров'я при вживанні в помірних кількостях, але надмірне вживання може бути пов'язано з деякими ризиками.

Інші проблеми, такі як забруднення або надмірне бродіння, також можуть відігравати роль у можливих побічних ефектах чайного гриба, і є деякі характеристики, на які слід звернути увагу при виборі напою з чайного гриба, пише Medical News Today.

Що таке чайний гриб?

У найпростішому вигляді чайний гриб містить заварений чай і цукор. Багато виробників додають інші інгредієнти для аромату, наприклад фрукти, трави або соки.

Залишення комбінації для бродіння в контрольованому середовищі дозволяє здоровим бактеріям і дріжджам накопичуватися в напої, що робить чайний гриб легким джерелом корисних пробіотичних бактерій.

читайте такожКомбуча і побічні ефекти: топ-5

Напій також може бути газованим шляхом природного або штучного бродіння. В результаті виходить газований напій, який може мати деяку користь для здоров'я.

У дослідженні, опублікованому в Journal of Chemistry, зазначається, що пробіотики та антиоксиданти в чайному грибі можуть мати ряд терапевтичних переваг, таких як допомога в підтримці здорового мікробіома кишечника, а також підтримка інших органів і систем організму, таких як печінка, серце і нервова система. система.

Можливі побічні ефекти чайного гриба

Хоча чайний гриб корисний для здоров'я, вживання його може викликати побічні ефекти.

Розлад травлення

Деякі люди можуть відчувати розлад травлення при вживанні чайного гриба або через надмірне вживання алкоголю.

Можуть виникнути такі симптоми, як гази, нудота і блювота. Ці побічні ефекти можуть бути більш імовірними у людей, які п'ють занадто багато чайного гриба.

Крім того, деякі люди можуть погано переносити чайний гриб або мати погану травну реакцію при його вживанні.

Зайві калорії

Деякі люди п'ють чайний гриб як солодку газовану альтернативу безалкогольним напоям.

Хоча чайний гриб може принести користь організму, він все ж містить калорії. Фактичний рівень калорій в чайному грибі буде варіюватися в залежності від виробника і добавок.

Деякі виробники можуть додавати в чайний гриб більше цукру або багатих цукром соків для аромату. Це також додає калорій.

Людям з діабетом також необхідно знати калорійність, вміст вуглеводів і цукру в чайному грибі.

Доданий цукор

Процес ферментації чайного гриба вимагає цукру, щоб годувати пробіотичні бактерії в напої.

Багато виробників також додають в напій додатковий цукор або багаті цукром фрукти і соки.

Напої з цукром пов'язані з рядом захворювань.

Наприклад, в дослідженні, опублікованому в Circulation, відзначається зв'язок між споживанням цукровмісних напоїв і такими станами, як ожиріння, діабет 2 типу і серцево-судинні захворювання.

Додаткове дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, зазначає, що люди, які п'ють більше цукровмісних напоїв, мають більш високий ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки.

Вибір продуктів чайного гриба з низьким вмістом цукру може принести таку ж користь для здоров'я з меншими ризиками, пов'язаними з надмірним споживанням цукру.

Ерозія зуба

Занадто велика кількість чайного гриба може бути шкідливим для зубів.

Як наголошується в дослідженні, опублікованому в Beverages, в процесі ферментації чайного гриба утворюються кислоти, такі як оцтова кислота. Це та ж кислота, яка міститься в оцті, і надає чайному грибу пікантний смак.

Виділення оцтової кислоти в процесі ферментації знижує рівень pH напою, роблячи його кислим.

Дослідження, опубліковане в Journal of Chemistry, зазначає, що у чайного гриба pH нижче 4,2. Через це надмірне вживання чайного гриба може піддати зуби ризику ерозії.

З цієї причини питна вода або полоскання рота водою після вживання підсолоджених кислих напоїв може допомогти захистити зубну емаль.

Ризик зараження

Чайний гриб може бути невідповідним для людей з чутливою імунною системою в деяких ситуаціях.

Наприклад, чайний гриб домашнього приготування або дрібносерійний чай міг не пройти процес пастеризації.

У напої може рости суміш різних видів диких бактерій і дріжджів.

Хоча багато хто з цих мікробів можуть бути корисними, одне і те ж середовище під час бродіння може також дозволити деяким шкідливим мікробам рости або залишити місце для цих мікробів, щоб вони пустили коріння.

З цієї причини люди, які схильні до інфекцій, наприклад, люди з ослабленою імунною системою або хронічними станами, що впливають на їх імунну систему, можуть захотіти уникнути чайного гриба.

Надлишок кофеїну

Чайний гриб зазвичай містить чай в процесі ферментації.

Залежно від сорту чаю, це може дати людині багато доданого чаю.

Для тих, хто чутливий до кофеїну або хто вже п'є напої з кофеїном, додавання чайного гриба може збільшити споживання кофеїну і викликати такі симптоми, як:

  • занепокоєння
  • дратівливість
  • головний біль
  • зневоднення
  • проблеми зі сном
  • швидке або нерівномірне серцебиття
  • печія
  • розлад шлунка
  • пронос
  • нудота
  • м'язовий тремор
  • високий кров'яний тиск

Люди, чутливі до кофеїну, можуть уникати чайного гриба або шукати варіанти, приготовані без кофеїну з чайного листя.

Печінкова токсичність

Хоча це буває рідко, у деяких людей можуть бути більш серйозні реакції на чайний гриб.

Дослідження, опубліковане в SD Med, пов'язує деякі випадки токсичності печінки та запалення з споживанням чайного гриба. Це може привести до таких ускладнень,як жовтяниця або лактоацидоз.

Ті, у кого є захворювання,П, 6, які викликають печінку, можуть захотіти уникнути чайного гриба або переконатися, що він надходить з контрольованого середовища.

Забруднення

Оскільки чайний гриб є результатом природного бродіння, неправильне поводження або поганий контроль навколишнього середовища можуть призвести до зараження.

Чайний гриб, заражений іншими бактеріями або дріжджами, може бути не таким здоровим або навіть небезпечним для пиття.

Забруднення з контейнера також може бути фактором ризику. Пористі горщики, смоли або глазурі, що містять свинець або інші забруднювачі, можуть проникнути в чайний гриб.

Деякі пластмаси можуть розпадатися на чайний гриб під час заварювання. Забруднюючі речовини з контейнера можуть поставити людину під загрозу побічних ефектів або токсичності залежно від хімічної речовини.

Як безпечно вживати чайний гриб

Безпечне вживання чайного гриба може допомогти знизити деякі фактори ризику, пов'язані з цим напоєм.

При приготуванні дрібносерійного пива або домашнього чайного гриба переконайтеся, що ємність не руйнується і не потрапляє в напій хімічні речовини або метали, такі як свинець.

Найкраще заварювати чайний гриб в скляному посуді, яку можна продезінфікувати перед вживанням.

Запобігання зараження іншими мікробами може включати належний контроль температури та використання чистого обладнання під час пивоваріння.

Тим, хто турбується про можливість присутності в напої інших мікробів, пошукайте пастеризований чайний гриб. Деякі виробники пастеризують напій, а потім додають тільки корисні бактерії.

Тим, хто стурбований споживанням цукру і калорій, вибирайте напої, які не містять занадто багато доданого цукру або калорій.

Немає ніяких рекомендацій щодо вживання чайного гриба.

Індивідуальні фактори і вид чайного гриба можуть сильно відрізнятися.

З урахуванням сказаного, вживання однієї-двох порцій чайного гриба по 8 унцій кожен день може бути відповідним для середнього споживача.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти