StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як реально захистити мозок від Альцгеймера: два простих кроки

20 квітня 2021, 14:46
Хвороба Альцгеймера - важке випробування для хворих.
Деменція Альцгеймера
Точна причина виникнення деменції поки не відома / Pixabay

Хвороба Альцгеймера - прогресуюче захворювання, що викликає деменцію.

За інформацією Dr.Weil, у двох дослідженнях було визначено методи лікування, які можуть допомогти стримати руйнівне - і часто фатальне - погіршення стану мозку, яке характеризує хворобу Альцгеймера.

По-перше, вчені з Каліфорнійського університету в Ірвіні повідомили, що жирні кислоти омега-3 можуть уповільнювати зростання двох різних уражень мозку, які є ознакою хвороби Альцгеймера. Дослідження з використанням генетично модифікованих мишей вперше продемонструвало, що DHA, жирна кислота омега-3, може затримувати розвиток білкових "клубків" в клітинах мозку.

читайте такожВчені знайшли спосіб визначати Альцгеймера за багато років до настання хвороби

DHA також знижує рівень бета-амілоїду, іншого білка, який може групуватися в головному мозку і утворювати бляшки. Миші в контрольній групі їли їжу, що імітує типову американську дієту, з співвідношенням омега - 6 жирних кислот до омега-3 жирних кислот 10:1. Дослідження показують, що правильне співвідношення важливо для підтримки здоров'я, а в ідеалі - від 3: 1 до 5: 1.

Мишам у трьох тестових групах давали корм із співвідношенням омега - 6 жирних кислот до омега-3 жирних кислот 1:1. Одна з цих груп отримувала тільки додаткову ДГК. Дві групи отримували DHA плюс додаткові жирні кислоти омега-6.

Через три місяці у мишей у всіх тестових групах були нижчі рівні обох білків, ніж у мишей у контрольній групі, але через дев'ять місяців тільки миші на дієті DHA мали нижчі рівні. Ці результати показують, що DHA працює краще сама по собі, ніж у поєднанні з жирними кислотами омега-6.

"Можливо, немає більш актуальної поради щодо харчування, ніж цей: щоб знизити ризик широкого спектру захворювань, включаючи хвороби серця, рак, діабет і хворобу Альцгеймера, споживайте більше омега-3 жирних кислот і менше омега-6 жирних кислот", - сказав доктор Вейль. "Хороший спосіб зробити це: додати в свій раціон жирну рибу, спійману в дикій природі, таку як Аляскинський лосось, і скоротити споживання смаженої їжі, яка, як правило, насичена соєвим маслом, багатим омега-6", - говорить він.

Відновлення балансу цих жирів-важливий компонент протизапальної дієти доктора Вейля.

По-друге, ви, напевно, чули раніше, що психічна активність може знизити ризик хвороби Альцгеймера. Нове дослідження показує, якою мірою захисту ми можемо очікувати.

Дослідники з Чикаго виявили, що у людей, які когнітивно активні в літньому віці, ймовірність розвитку деменції або хвороби Альцгеймера в 2,6 рази нижче, ніж у тих, хто менше використовує голову. До стимулюючих дій відносяться такі рутинні звички, як читання газети, перевірка і читання бібліотечної книги, а також гра в шахи, похід в театр і інші розумові заняття.

Дослідники з Медичного центру Університету Раш щорічно тестували понад 700 учасників дослідження, середній вік яких становив 80 років, протягом п'яти років.

У загальній складності 90 людей розвинули хворобу Альцгеймера під час дослідження, і ризик захворювання співвідносився з рівнем психічних "тренувань". Переваги розумової стимуляції зберігалися навіть після того, як дослідники контролювали когнітивну активність у минулому, соціально-економічний статус протягом усього життя, а також поточну соціальну та фізичну активність.

"Дослідження ясно показало це питання: регулярні виклики своєму розуму допомагають знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера", - сказав Вейл.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти