StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як швидко "перемогти" закреп і коли він привід бігти до лікаря

20 квітня 2021, 13:20
Закреп може виникнути через неправильний раціон.
Туалет_туалетная_бумага

​​​​У деяких випадках потрібна консультація лікаря / Pixabay

Закреп або спорожнення кишечника менше трьох разів на тиждень-це нормально час від часу, але це може бути дуже незручно і болісно, якщо він не проходить.

Симптоми включають сухий твердий кал, якому важко пройти, відчуття дискомфорту ситості і постійне відчуття, що кишечник не спорожняється повністю навіть після відвідування туалету.

Щоб полегшити запор природним шляхом, важливо регулярно займатися спортом, пити багато води і їсти більше продуктів, багатих клітковиною - одним з видів вуглеводів, що стимулюють травлення, пише Insider.

"Збільшення споживання клітковини може допомогти при запорах, оскільки клітковина допомагає переміщати їжу через травну систему",-говорить Аяна Девіс, лікар-дієтолог, дієтолог з онкологічного центру.

Ви можете спробувати легко доступні безрецептурні проносні для негайного полегшення запору, такі як пом'якшувачі калу і харчові добавки з клітковиною. Ви також можете стимулювати спорожнення кишечника, піднявши ноги на стільці.

читайте такожЩо за соки допоможуть тілу уникнути запорів-рада дієтологів

Ось продукти, яких слід уникати, а також проносні засоби, які можна приймати при запорах.

Багато людей схильні зловживати проносними, що може привести до того, що ваше тіло стане від них залежним.

Краще уникати їх звичайного вживання, тому що важкі випадки залежності можуть викликати пошкодження тканин, нервів і м'язів кишечника і кишечника.

Якщо ви все ж вирішите використовувати проносні, почніть з чверті або половини дози, щоб побачити, як вони вплинуть на ваш організм.

8 продуктів, які природним чином знімають запор

Дієта може бути одним з основних джерел запору. Більшість людей споживають всього 15 грамів клітковини в день, що становить приблизно половину рекомендованої денної норми клітковини. Важливо з'їдати від 25 до 38 грамів клітковини в день, щоб уникнути і полегшити запор.

Є багато продуктів з високим вмістом клітковини, таких як:

Фрукт: авокадо, ожина, груші, малина, папайя і гуава багаті клітковиною, яка допомагає запобігти запори. За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), обов'язково з'їдайте близько двох чашок фруктів в день.

Бобові: горох, квасоля, сочевиця і горіхи - відмінні джерела клітковини. Півсклянки бобових містить від семи до дев'яти грамів клітковини, або приблизно третину від вашої денної норми.

Чорнослив або сливовий сік: чорнослив має високий вміст сорбіту, типу цукру, що володіє проносною дією, говорить Девіс. Вживання близько 50 грамів чорносливу, що становить приблизно 12 штук, може забезпечити близько шести грамів клітковини.

Листова зелень: крім того, що вона багата клітковиною, листова зелень, така як шпинат, капуста і салат, також сприяє зростанню корисних кишкових бактерій. Міністерство сільського господарства США рекомендує щодня вживати близько двох з половиною склянок овочів.

Морепродукт: їжте не менше 250 гр морепродуктів, тому що це хороше джерело магнію, мінералу, який знижує ризик запору.

Насіння льону або Чіа: насіння багаті клітковиною і, за словами Девіса, вони також прискорюють перистальтику кишечника, що збільшує частоту випорожнень.

Вода: вода допомагає перетравлювати їжу і запобігає запори, тому випивайте не менше 2,7–3,7 л води в день.

"Пам'ятайте, що якщо ви збільшуєте споживання клітковини у вашому раціоні, вам також потрібно збільшити споживання рідини", - говорить Девіс.

Кава: кава з кофеїном і без кофеїну може викликати проносний ефект, можливо, через підвищення рівня гастрину, гормонів, які викликають скорочення товстої кишки. Безпечно вживати до 400 міліграмів кофеїну в день або близько чотирьох чашок кави.

"Краще поступово збільшувати споживання клітковини на п'ять грамів на день", - говорить Девіс, тому що занадто швидке додавання клітковини може привести до спазмів в животі, здуття живота або появи газів в кишечнику, а іноді може погіршити запор.

6 продуктів, що посилюють запор

За словами Елізабетти Політі, лікаря-дієтолога з Університету Дьюка, що займається дієтою та фітнесом. Однак продукти з низьким вмістом клітковини можуть посилити запор, в тому числі:

Рафіноване зерно: продукти, приготовані з очищеного зерна, такі як білий хліб і біла паста, мають низький рівень клітковини, що викликає запори. Замість цього краще їсти продукти з цільного зерна, наприклад коричневий рис або вівсянку.

Смажена їжа: коли продукти смажаться, вони втрачають воду і поглинають жир. За словами Девіса, це не допомагає при запорах, тому що продукти з високим вмістом жирів уповільнюють травлення і викликають більш жорсткий стілець.

Незрілі банани: незрілі банани містять крохмаль-вид вуглеводів, який важко перетравлювати організмом, що посилює запор.

Сир: хоча сир є хорошим джерелом білка і кальцію, він може викликати запор.

Продукти з високим ступенем обробки: м'ясне асорті, хот-доги і сосиски часто містять велику кількість жиру, а також цукру і натрію. Вони не тільки шкідливі для організму, але також можуть уповільнювати травлення.

Алкоголь: оскільки алкоголь зневоднює організм, він посилює запор. За словами Девіса, вони також викликають більш твердий стілець.

Дієти з низьким вмістом клітковини не тільки викликають або посилюють запор, але також можуть привести до апендициту і геморою.

Важливо дотримуватися рекомендованого щоденного споживання клітковини, щоб уникнути ризиків для здоров'я, пов'язаних з дієтою з низьким вмістом клітковини.

Коли звертатися до лікаря при запорах

"Вам слід звернутися до лікаря, якщо ви не спорожняєтеся довше трьох днів, і це незвично для вас", - говорить Девіс.

У той час як гормональні зміни і недолік фізичної активності можуть призводити до епізодичних нападів запорів, хронічні запори або вкрай рідкісні випорожнення можуть мати кілька причин, в тому числі:

  • Захворювання товстої кишки, такі як синдром роздратованого кишечника і виразковий коліт
  • Маса в черевній порожнині або аномальна пухлина в черевній порожнині, викликана кістою, імунною реакцією або раком
  • Дефекційні розлади, такі як недостатнє розслаблення анального сфінктера або порушення ректальної чутливості
  • Неврологічні стани, такі як розсіяний склероз або травма спинного мозку

Якщо у вас виникають такі симптоми, як сильний біль у животі, ненавмисне втрата ваги, кров у стільці або блювота, Вам слід звернутися до свого лікаря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти