Кадиров сильно дістав спецслужби РФ, його цілком могли отруїти - Борис Тізенгаузен

18 березня 2023, 09:00оновлено 18 березня 2023, 10:12
Щойно Кадиров відійде від справ, в Чечні почнуться незворотні процеси, переконаний політтехнолог.
Кадиров сильно дістав спецслужби РФ, його цілком могли отруїти - Борис Тізенгаузен
Кадиров сильно дістав спецслужби РФ, каже Борис Тізенгаузен / Главред

Судячи з усього, глава Чечні Рамзан Кадиров ще не готовий прощатися з владою і навіть передавати її в руки рідного сина, 17-річного Ахмата. Саме тому Кадиров, про чий стан здоров'я існує безліч чуток, зустрівся з Володимиром Путіним. Причому з досить формального приводу - нібито звітуючи про досягнення Чечні.

В інтерв'ю Главреду політтехнолог Борис Тізенгаузен розповів, навіщо Кадиров просив ППО у Кремля, чому Кремлю важливо втримати режим Кадирова у Чечні, як син Рамзана Кадирова повторює історію приходу до влади свого батька, і чому розвал Росії може початися не з Північного Кавказу.

Днями Кадиров зустрічався з Путіним, що активно транслювали російські медіа. Його поява має щось спільне з чутками про його хворобу?

Це пов'язано безпосередньо, тому що те, що Кадиров зачитував з папірця, де гігантським шрифтом було написано про досягнення Чеченської республіки – не тема для зустрічі Кадирова і Путіна.

Думаю, тут сталося ось що. По-перше, всім стало зрозуміло, що Кадиров дійсно не здоровий. Він опух, останні свої відео записував лежачи, ледве відкриваючи очі. Тобто ці чутки ходили давно.

По-друге, чеченський опозиціонер опублікував інформацію про те, що Кадиров нібито виписав собі з ОАЕ лікаря-нефролога і у нього проблеми з нирками. Власне, він таким чином лікується і не довіряє своєму найближчому оточенню і лікарям, які знаходяться поруч з ним.

Ще один момент - дивне фото 17-річного сина Кадирова з Путіним. Усі одразу почали обговорювати, в тому числі і в Росії, чи не є це поданням наступника. І фотографія з Путіним - це нібито схвалення "царя". Тобто відбулося багато подій, які побічно підтверджували, що Кадиров не здоровий і може піти найближчим часом зі свого поста.

Нагадаю, що і раніше він говорив про таку можливість (пам'ятаєте цю дивну заяву восени або влітку минулого року про те, що, можливо, він піде?). Був і ще один момент, коли Кадиров просив для себе систему ППО, і тоді російські експерти задавалися питанням - кого боїться Кадиров? Явно до нього туди нічого з України не долітає, невідомі безпілотники теж не помічені - так від кого тоді оборонятися?! Природно, напрошується висновок про російські спецслужби, які задумали від нього позбутися, тому що він їм вже давно, як кістка в горлі. Напевно багато хто пам'ятає випадок, коли ФСБшники приїхали до Чечні брати злочинця, по них там відкрили стрілянину, а після Кадиров заявив, що тут, у Чечні, він "цар" і все буде тільки за його погодженням. Тобто Кадиров дістав спецслужбістів уже давно. Крім того, викликає занепокоєння і приватна армія Кадирова, яку він сколотив на гроші російських платників податків.

Увесь цей ланцюжок подій, які почалися не вчора і навіть не позавчора, дають привід міркувати про те, що Кадиров, можливо, найближчим часом або за станом здоров'я, або з інших причин може залишити свій пост.

А чи могли його отруїти - як ви вважаєте?

Не виключаю. Тим більше, що в Росії отруєння – це взагалі національна забава. Труять всіх і всім, відомими і невідомими речовинами. На жаль, Росія в плані отруйних речовин серйозно просунулася (і я зараз говорю не тільки про "Новачок").

Те, що отруїли одного з найближчих помічників Кадирова, [Апті] Алаудінова, теж говорить багато про що. До нього прийшов конверт, він його відкрив і все, отруєний. А зараз є і нові розробки, які дозволяють фактично потиснути руку Кадирову і за кілька днів у того серце схопить. Тому все може бути.

Хоча можлива і якась нестриманість в їжі або ще в чомусь. Нервові зриви - ми пам'ятаємо, як Кадиров обурювався, мовляв, дайте тільки волю, я Київ візьму. До речі, дивним чином зникли відео з його найманцями, які раніше щодня знімали, як вони стріляють по світлофорах, після чого Кадиров пішов з інформаційного поля. Плюс цей предмет, схожий на пульсоксиметр, у нього на пальці. Хоча багато хто говорить, що це електронні чотки, але судячи з того, як він виглядає, чотки там не допоможуть.

До речі, чи свідчить те, що з боку Кадирова пропала агресивна риторика щодо України, про те, що він фактично втратив довіру Путіна і його намагаються відсунути від першої особи?

Я б так не сказав. Швидше Пригожин не виправдав довіри Путіна саме його армійське керівництво фактично зараз зливає. Думаю, що їх завдання в особі Шойгу та інших генералів просто зробити так, щоб ПВК "Вагнер" не стало. Набирати ув'язнених Пригожин більше не може зі зрозумілих причин – він знищив усіх, кого набрав з 50 тисяч. Ув'язнені - не дурні і краще відсидять свій визначений термін, ніж помруть за кілька днів десь під Бахмутом.

Тому довіри Кадиров не втратив. Але потрібно віддати належне, поруч із ним знаходяться дуже грамотні піарники і політтехнологи. Судячи з усього, Кадирову порадили не смикатися, як у перші місяці війни, і не нападати на армійське керівництво РФ. Адже ми бачимо, чим це для закінчилося для Пригожина. І скажемо прямо, що армійський спецназ або ФСБ, якщо їм буде поставлено таке завдання, можуть успішно провести операцію. Тому Кадиров самоусунувся за порадою свого недурного оточення.

Ви згадували про сина Кадирова. Його швидке весілля, фото з Путіним дійсно говорять про те, що Кадиров бачить у ньому свого наступника?

Звичайно. Питання тільки в тому, що навряд чи він хоче, щоб цей наступник заступив на престол прямо зараз, адже Кадиров напевно хотів би ще правити. Тим більше, що він ще знаходиться в дуже середньому за російськими політичними мірками віці.

Кадиров зустріччю Путіна з його сином вирішував кілька завдань. Перше - якщо щось з ним трапиться, наступника вже схвалив найголовніший. На внутрішню аудиторію Кадиров робить вигляд, що все в Чечні контролює. Але ні для кого не секрет, що якщо з Кадировим щось станеться, то можуть початися битви за престол між спадкоємцями, групами впливу тощо, які дуже швидко з'являться. А тут Кадиров сказав, мовляв, ось, цей буде.

На даний момент Кадирову важливо, щоб Путін "помазав на престол" перед російськими, якщо їх так можна називати, елітами. Тобто щоб там ні в кого не виникало сумнівів. Попередньо Кадиров це завдання вирішив. Питання тільки в тому, чи готовий його 17-річний син правити і тримати Чеченську республіку в сталевих рукавицях (а Кадиров був приблизно в такому ж віці, коли був убитий його батько – старші пам'ятають, як Кадирова в бірюзовому спортивному костюмчику Путін обіймав як рідного).

Як тільки Кадиров, який досить довго керував Чечнею, відійде від справ, там почнуться незворотні процеси. Чечня живе за рахунок дотаційних коштів-туди вливають мільярди. Грати в якусь незалежність (як кажуть деякі мої колеги про те, як тільки Росія програє, Кадиров там закриється) Кадиров теж не зможе. Адже за що він буде там жити - утримувати палаци, кортежі? Він нічого не створив за весь цей час, крім спецслужб, які контролюють і репресують все і вся.

Тобто навіть якщо чеченська діаспора у вигнанні зміцніє, ви вважаєте, що вони нічого на перших порах не доб'ється?

Якщо керуватиме з-за кордону, то так. Усі ці уряди в екзилі на прикладі Білорусі і Тихановської – це хороша історія, альтернативна, яка видає на-гора внутрішні секрети, які Кадиров або Лукашенко хотіли б приховати. Але управляти державою повноцінно з-за кордону, як показує практика, не виходить. Якщо діаспора повернеться, почнуться народні хвилювання (а в Чечні дуже багато хто ненавидить Кадирова, але бояться про це говорити), тоді там можливий вибух. Не тільки в Чечні, але і на Північному Кавказі в цілому, адже ми бачили осередки спалахів і через мобілізацію, як у Махачкалі. Північний Кавказ - це те, що може рвонути, коли "центр" ослабне, буде зайнятий виключно собою і у нього не буде ні часу, ні сил на периферію.

А 17-річний син Кадирова, якщо він пізніше прийде до влади, вже після програшу РФ у війні, зможе утримати ситуацію за допомогою Кремля?

Тут потрібні тільки гроші на утримання приватної армії. Тоді, думаю, зможе, тому що ситуація у Рамзана Кадирова була серйозніше – відлуння Другої чеченської війни, було багато незадоволених і тих, хто проти Кадирова, була допомога з-за кордону. Тоді ситуація була менш стабільною, а зараз, при належному фінансовому вливанні (а на Чечню грошей вистачить), це можливо. Тому що Чечня буде індикатором - якщо там щось почнеться, то палахкотить по всьому Північному Кавказу.

І Росія зробить все можливе, щоб утримати або наступника, або самого Кадирова при владі.

Якщо Кадиров йде, наскільки зростає ймовірність нової війни в Чечні і чи буде Чечня індикатором розвалу всієї Росії?

Чечня-навряд чи, тому що Кадиров зацементував там режим своїми силовиками. А силовики-це величезна кількість людей, які без Кадирова залишаться без копійки, без своєї безмежної влади, дорогих машин і можливості робити все, що захочуть. Тому, на жаль, у продовженні режиму Кадирова зацікавлені тисячі силовиків, які годуються, так би мовити, з руки Кадирова.

Я більше бачу слабкість в інших суб'єктах, де можна при певному зовнішньому впливі, включаючи вплив інформаційно-психологічних операцій, трохи розгойдати ситуацію. Наприклад, Бурятія, адже це регіон, з якого найбільше було відправлено і загинуло солдатів. По-моєму, там відправили мало не в 30 разів більше, ніж з Москви. Регіон-жебрак, в якому прекрасно розуміють ставлення до себе. У Росії дня не проходить, щоб хтось на пропагандистських каналах не розповідав про титульність "величі російської нації". Як ставляться до бурятів, якутів ми всі прекрасно знаємо – в РФ ніхто не приховує, що це "люди іншого сорту". Хоча в цивілізованому світі всі розуміють, що не буває "сортів" у народностей, тоді як в Росії досі зберігається імперське мислення. Тому, швидше за все, палахкотить там, де жебраки і бідні.

Ще більш це ймовірно там, де є ресурси. Наприклад, в Якутії видобувають алмази, і якби всі гроші від видобутку корисних копалин йшли до місцевого бюджету, то за належного управління це був би процвітаючий край. Тому я схильний до того, що якщо і будуть якісь народні заворушення, то вони точно почнуться не з Чечні.

Якщо Кадиров дійсно піде, незалежно від того, кого він призначить наступником, чи всидить Путін у своєму кріслі?

На жаль, Путін може ще досить довго може сидіти. У нього є варіативність шляхів розвитку Росії аж до повного її закриття. Є варіант Північної Кореї або, умовно кажучи, Ірану. Але у нього завжди є можливість репресувати сотні тисяч, додати бюджети на поліцейських, Росгвардію для кривавого придушення можливих повстань. І в Росії, як ми бачимо, ніхто не вякне і не вийде на вулицю. На жаль, Росія для мене виглядає зараз як у картинці, яку я знову недавно бачив в сюжеті, коли 50 здорових чоловіків на мітингу тікають від одного пузатого поліцейського.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти